Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ.
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Strona Główna
 Portal  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album  Chat  Download
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Misiek Przytulas
11 Wrzesień 2007, 20:10
NTL + Router DSL
Autor Wiadomość
seMi 

Wysłany: 27 Marzec 2007, 07:56   NTL + Router DSL

Moze znajdzie sie jakas madra glowa...

Problemik lezy w kwestii podlaczenia drugiego kompa pod 1 siec , mianowicie gdy np. podlaczam lapciaka neta mam tylko na 1 kompie, w 2 jest napisane ze nie moze przypisac adresu sieciowego...Jak dobrze wiem NTL nie ma stalego IP(choc powinien)...Drugi problem to taki ze jesli gram w jakas gierke online potrafi mnie rozlaczac nawet jesli drugi komputer jest wylaczony(ja jestem podpiety pod router)....why???

Sry za nieskladnosc tekstu, jeszcze sie dobrze nie obudzilem!!

Rivil 

Wysłany: 27 Marzec 2007, 08:06   

Ciezko mi jest cokolwiek powiedziec po tym opisie. Ten router jest bezprzewodowy?
Pierwsza rzecz dlaczego nie moze przypisac drugiego adresu mozesz po prostu mies wylaczony DHCP, ktory przypisuje adresy IP do roznych komputerow w sieci. Rozwiazaniem tego problemu moze byc przypisanie stalych adresow IP na komputerach, tylko wtedy musisz rowniez podac bramki DNS z ktorych korzysta Twoj provider. Drugi sposob to wlaczenie servera DHCP albo dodanie mu zasiegu przyznawanych adresow.
Dlaczego Cie rozlacza? Moze byc nawet, ze bo tak (U mnie cala siec polozona jest na kablach i za kazdym razem jak przychodza hydraulicy to siec sie rozlacza i podlacza na przemian, nie mam pojecia najmniejszego czemu). Jezeli masz bezprzewodowe lacze to po prostu dlatego, ze klocisz sie z jakas inna siecia. Powodow na to moze byc po prostu masa wiec ciezko jest mi cokolwiek na ten temat teraz powiedziec.
Ostatnio zmieniony przez Rivil 27 Marzec 2007, 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

Emilio 

Imię: Emil
Wysłany: 27 Marzec 2007, 08:21   

Nie DNS, a raczej DHCP, szczegol :) NA Twoim miejsu poszukalbym w sieci modelu routera i adresu strony konfiguracyjnej, tam powinno sie wszystko dac ustawic. Wpisujesz w google'u model routera i gdzies wsrod wynikow powinno byc to czego szukasz. Nie widze na zdjeciu anteny, moze Twoj router nie jest bezprzewodowy??

Rivil 

Wysłany: 27 Marzec 2007, 10:12   

Cos mi wlasnie nie pasowalo z nazwa. Dziekuje za poprawke :)

seMi 

Wysłany: 27 Marzec 2007, 11:37   

To jest przewodowy router :P

Misiek Przytulas 

Imię: Emil
Wysłany: 27 Marzec 2007, 15:27   

Jesli choc jeden kompa ma internet, to juz polowa sukcesu...

Sprawdz czy modem masz podpiety do WAN a kompy do portow LAN
Jesli masz stale IP i znasz ten adres to w ustawieniach (logujac sie przez www) WAN wpisujesz ustawienia statycznego adresu IP, jesli sie sam zmienia to wybierasz i konfigurujesz DHCP.

Nastepnie powinienes skonfigurowac ustawienia samych kompow, mozna zrobic aby kompy same pobieraly adres z routera lub mialy go na stale, tej konfiguracji dokonasz w menu routera w zakladce LAN. Konfigurujac DHCP ustawiasz aby kompy pobieraly automatycznie adres (w komputerach powinno byc ustawione w polaczeniach sieciowych "pobierz adres z serwera DHCP" lub cos w tym stylu np "automatycznie"), jesli to sie okaze za trudne to wylaczasz DHCP i ustaw statyczne IP w obu kompach, czyli:
- Rozne IP dla kazdego kompa ;) , z tym ze adres powinien miec wartosc taka jak router, czyli jesli logujac sie do routera przez www klepiesz 192.168.0.1 to w kompach tzreba ustawic adresy 192.168.0.x i kolejno x, pomijajac oczywiscie jeden, ktora jest przypiana do adresu routera i wystapi konfilkt adresow w sieci.
- Maske podsieci taka sama jak jest ustawiona w routerze (na 99% 255.255.255.0)
- Brama powinien byc adres routera czyli ten adres przez ktory logujesz sie do konfiguracji routera np 192.168.0.1
- Serwery DNS - powinno sie wpisac adres routera czyli 192.168.0.1, bo powinien sobie sam pobrac adres DNS z ustawien np DHC lub sa wprowadzone recznie jesli konfigurowales go recznie lub jesli dal Ci adres DNS provider to mozna rowniez go wklepac w ustawieniach DNS, jesli nie jestes pewien czy masz jakis DNS mozna uzyc jednego z publicznych znam taki 217.113.224.3.

To by bylo tyle na poczatek, moze troche zamieszalem, nie wiem, jak cos pytaj :P ...

Hint 1: Uganiając się za kobietami można stracić kupę forsy, ale jeszcze nikt nie stracił kobiety uganiając się za forsą.

Hint 2: Rozwiązanie problemu głodu i bezrobocia: głodni zjedzą bezrobotnych.

E-mail: admin@reading.net.pl | GG: 181 535 | Mobile: 07902 738 879

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi