Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Wysłany: 17 Luty 2007, 23:44 a moze tak cos dla rodzin z dziecmi, porady pytania itp.
mysle, ze to dobry pomysl, przyjechalam tu z moja 7 letnia corka, mam juz troche doswiadczenia w zalatwianiu urzedowych spraw, chetnie doradze, pomoge a moze i sama dowiem sie czegos nowego, piszcie piszcie piszcie......
To naprawdę dobry pomysł. Mieszkam tu już pół roku, w Polsce została moja żonka z roczną córeczką. Chciałbym je tu ściągnąć i to jak najszybciej, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać (kasa na kałcje za mieszkanie, brak kontraktu, home officu, NIN, itp.) Sprawę Home Officu i NIN wiem jak załatwić i już jestem w trakcie, chodzi mi bardziej o benefity, jakie i gdzie?
_________________ Tyle znamy siebie, ile nas sprawdzono
ciesze sie, ze ktos tu wreszcie zaglada, juz myslalam ze sie wyglupilam bo zwiozlam tu cala rodzine Pierwsze co powinienes juz zalatwic to wyslac papiery benefit na dziecko, bez wzgledu na to czy twoja corka jest tu czy w Polsce, nalezy Ci sie jak kazdemu to jest tzw Child Benefit. Z kaucja to troche trudniej. my wynajelismy male studio na pierwsze 1/2 roku aby odlozyc na kaucje na dom. Troche sie meczylismy ale mozna i to wytrzymac. Moja rada to znajdz jakas pare i wynajmijcie razem dom na jakis czas. Jak tylko ich tu przywieziesz w te pedy do Civic Centre ( sa tam tez ulotki i infolinia w jezyku polskim) tam zalatwisz doplate na mieszknie i mozesz zlozyc papiery o mieszkanie socjalne, na ktore czeka sie lata ale poki bedziesz szerowac z kims wynajecie domu dostaniesz mase punktow, ktore beda kwalifikowaly Cie do zaapisania na liste oczekujacych. Zadzwon na infolinie i zamow tez formularze potrzebne do otrzymania child tax i working tax - nawiasem mowiac jest to dosc sporo jesli zona nie pracuje i pilnuje dziecka. Utrzymacie sie z tych pieniedzy i jeszcze dostaniecie kase na wynajem mieszkania. Poczatki tylko sa bolesne, dzien za dniem jest lepiej.
dobry pomysl te porady ja jestem, w stanie blogoslawionym i musialam zrezygnowac z pracy, pracuje tylko moj maz, chcemy wynajac wieksze mieszkanie tylko nie wiem ile sie czeka na dofinansowanie do mieszkania? odrazu przyznaja? po urodzeniu dziecka czy kilka tygodni przed? jak to dziala?
_________________ "...Tam gdzie sie kocha, nigdy nie zapada noc.."
z tym wynajeciem mieszkania to jest roznie, w civic centre dostaniecie wszystkie informacje, mila pani obliczy wasza zdolnosc co do wysokosci placenia rentu, pewnie ze jak bedzie Was juz 3 to dostaniecie wiecej pieniedzy bo Wasze dochody zostana podzielone na 2 lub 3 osoby, dostaniecie takze specjalny formularz, ktory musi zawierac dane mieszkanie, ktore chcecie wynajac, nastepnie oni sprawdzaja to mieszkanie czy wysokosc rentu jest adekwatna do oferowanego Wam rentu, jesli oni stwierdza ze wynajem mieszkania powinien byc mniejszy to sami musicie doplacic roznice. Np chcecie wynajac flat za 800, oni oblicza Wasza zdolnosc do placenia 200 miesziecznie, a po inspekcji danego mieszkania stwierdza ze wynajem warty jest 750 to jesli nadal chcecie tam mieszkac placicie 200 + roznice 800 - 750+50 czyli 250 a oni reszte. Jest jeszcze jedna strona medalu, wiekszosc landlordow nie chce zgodzic sie na doplaty z benefitow, wiec czasem lepiej sprawe zataic, oplacic wszystko, zamieszkac i dopiero isc zalatwiac doplaty. Miasto nie powiadamia landlorda a pieniadze ida na Wasze konto, i nikt nic nie wie.
doplate dostaniecie bardzo szybko ja tu nie mialam zadnych problemow z zadnymi benefitami, working taxem, child benefitem i child taxem i wcale nie minal rok jak tu przyjechalam. Czytalam Wasze wypowiedzi na innym forum, szukacie pomocy dla Twojej kolezanki, coprawda nie mam nic na taka mala dzidzie ale jestem w trakcie przeprowadzki do innego domu za pare dni i mam troche ciuchow i butow po mojej corce. Ostatnio jak robilam w szafam porzadki wszystko poszlo na smieci a szkoda. Moze znasz kogos kto ma starsze dziecko chetnie to oddam niech komus jeszcze sie przyda. A co do kolezanki to jak tylko cos skrecicie chetnie dolacze sie do akcji. POWODZENIA.
A jeszcze co do kolezanki to mam pomysl, znajdz pasjonata i fachowca informatyka, oby nie amator:), ktory sformatuje mi laptopa a pieniadze nalezne za robote przekaze on w czesci lub w calosci na Twoja kolezanke, moze jednak sa jacys wolontariusze?
Wielkie dzięki, a powiedz mi jeszcze w jaki sposób wszystkie benefity są uzależnione od Home Home Office i NIN? Bo podejrzewam, że bez tego nie ma nawet co się pytać.
_________________ Tyle znamy siebie, ile nas sprawdzono
Wielkie dzięki, a powiedz mi jeszcze w jaki sposób wszystkie benefity są uzależnione od Home Officu i IN? Bo podejrzewam, że bez tego nie ma nawet co się pytać.
mozna zalatwiac Child Benefit bez NIN ale strasznie mozolnie to trwa, najpierw zalatw NI potem zloz papiery o ChB, od daty od ktorej masz HO zaplaca Ci wszystko, wiec spiesz sie z HO bo tracisz pieniadze,
Wysłany: 12 Marzec 2007, 15:12
ciekawa strona w sprawach dzieci (opieka, czas wolny, zdrowie, edukacja, pomoc w trudnych sprawach) udzielaja info
http://www.childrensinfo.org/
a w Reading siedzibe mają miedzy Argosem a Hotelem (w tym przesmyku do Civicu-tak dla rymu ) dostalismy niedawno gazetke z info dla dzieci free - trzeba isc i zarejestrowac sie - my tak zrobilismy. Polecam!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum