Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Tutaj możesz zadac pytanie na interesujący Cię temat związany z funkcjonowaniem Polskiego Kościoła w Reading. Postaram się odpowiedzieć lub podpowiedzieć, gdzie szukać odpowiedzi na przedstawiony temat lub problem.
Mam pierwsze pytanko odnosnie szkolki polskiej. Jeste, Tu od niedawna i dowiedzialem sie ze istnieje cos takiego przy polskim kosciele. Niebawem bedzie tu moja corka ( 7 lat ) i jestem tym tematem zainteresowany. Czy moglby father rozwinac ten temat i wyjasnic mi jak to dziala, na jakich zasadach, kiedy itd. Bede wdzieczny za odpowiedz.
Ta szkoła to tylko Szkoła Przedmiotów Ojczystych. Zajęcia dla dzieci odbywaja się tylko w soboty przez ok 3 godziny. Jej celem jest zachowanie polskości w dzieciach, nauka historii, języka, zwyczajów i tradycji narodowych. Jest więc to tylko dodatek do edukacji, która w swojej zasadniczej części odbywa się w szkole angielskiej.
Żeby mieć pełną informację, zachęcam, żeby o ile to możliwe, przyjść w sobotę w godzinach 9.30 - 12.30 do Domu Polskiego przy 83 London Road i dowiedzieć sie wszystkiego od pani Iwony Rodriguez, która jest szefową tej szkoły. Najbliższe zajęcia (o ile wiem) będą 6 czerwca . Jeśli będą trudności z osobistym spotkaniem, to mogę zdobyć numer telefonu do tej pani.
Proszę o trochę cierpliwości. W przeciągu tygodnia powinna pojawć się na forum informacja przygotowana przez panią Iwonę, szefową szkoły. W tej informacji ma być podany także kontakt, gdzie będzie można uzyskać kompletną i szczegółową informacje.
Przy naszym kosciele jeszcze takiej grupy nie ma, ale jeśli jesteś zainteresowana i chciałabyś taką grupę stworzyć, to jestem jak najbardziej za tym i służę wszelką dostępną mi pomocą. Czy jest taka grupa przy którymś z kościołów angielskich - nic o tym, niestety, nie słyszałem. Pozdrawiam i ja!
Nadal nie mam wiadomosci na temat polskiej szkolki. Widac zapomniano lub pominieto moje skromne pytanko. Pragne sie przypomniec i pozostaje w glebokiej wierze ze kosciol jako przewodnik duchowy naszych rodakow na emigracji pamieta nie tylko o coniedzielnej skladce ale rowniez o nas zadajacych pytania w dziale "zadaj pytanie" !
Ja chetnie odpowiem na Twoje pytania dotyczace dzialalnosci polskiej szkoly w Reading. Mam wiadomosci z pierwszej reki poniewaz tak sie sklada ze tam pracuje .
Prosze o kontakt na maila, na GG, pod nr tel 07871736203.
Pozdrawiam serdecznie
Za tydzien mamy zakonczenie roku szkolnego . Kolejne zajecia zaczna sie dopiero w polowie wrzesnia.
Postaram sie zaktualizowac informacje na temat dzialalnosci szkoly w przyszlym roku i wtedy Ci Misku je przesle.
Pozdrawiam
Nie zapomnialem o pytaniu. Zwrócilem się z prośbą o informacje do najbardziej nkompetentnej osoby w tej sprawie, tj do dyrektorki tej szkoły, niestety, mimo kilkurazowych przypomnień (ostatnie dziś -w niedzielę - rano), i mimo obietnic, że pamięta o prośbie, to odpowiedzi jeszcze nie mam. Jak za każdym razem, tak i tym razem otrzymałem zapewnienie, że w niedługim czasie dostanę wyczerpującą informację.
ja jeszcze odnosnie szkoly bo zaczelam sama szukac informacji na jej temat i z tego co sie dowiedzialam to istna samowolka.od pani prowadzacej szkole niewiele mozna sie dowiedziec bo wciaz slyszy sie zapewnienia ze juz za tydzien to napewno,poza tym panie tam uczace tez pozostawiaja wiele do zyczenia,zupelnie nie wiem kto pilnuje wydatkow tej szkoly.ja rezygnuje ale mysle ze na tyle dzieci polskich ile jest w reading warto byloby pomyslec o zmianach i o szkole z parwdziwego zdarzenia ktora zapewni naszym dzieciom kontakt z polskoscia
Wydaje mi się, że w związku z trudnościami uzyskania informacji od pani prowadzącej tę szkołe Przedmiotów Ojczystych, warto pytania i uwagi na temat szkoły kierować do pani prezes Rady Parafialnej - Misi Nicpoń. Telefon do pani prezes to 0118 942 2911.
To ważne, żebyście informowali wspomnianą panią prezes o waszych sugestiach i uwagach. Trzeba się liczyć z tym, że oprócz tego, że dowiecie się co możecie od szkoły otrzymać, to możecie też zostać zapytani, co tej szkole może dać ze swojej strony, to znaczy jak możecie włączyć sie w działalność tej szkoły. Wydaje mi się, że to uczciwy układ, nie można bowiem mieć tylko żądań samemu nie dając nic z siebie. Mam nadzieję, że takie postawienie sprawy zachęci was do aktywności na rzecz wspólnoty polskiej w Reading a nie zniechęci.
Ci którzy są tu już od dawna, dali z siebie wiele: z własnych pieniędzy kupili dwa domy i wyremontowali je, zalożyli Klub Polski, 27 lat temu kupili i wyremontowali kościół, w którym dziś sprawowane są msze i inne nabożeństwa w języku polskim.
Oni już dzisiaj są w starszym wieku i oczekują, że odpowiedzialność za tę polską wspólnotę i za jej rozwój podejmiecie teraz wy, młodzi emigranci, wspólnie z nimi oczywiście.
[ Dodano: 23 Lipiec 2007, 13:00 ]
Jeszcze odnośnie Szkoły Przedmiotów Ojczystych.
Z nieoficjalnych informacji do jakich dotarłem wynika, że dzieci do tej szkoły można zgłaszać jeszcze we wrześniu, jak pisała wcześniej Kaja, nauczycielka tej szkoły, rok szkolny zaczyna się w połowie września.
Informacje z pierwszej ręki uzyskacie pod numerem telefonu 0118 942 8354 od pani Iwony Rodriguez.
Z tego co wiem, pani Iwona pracuje na codzień w NHS, więc dzwonić trzeba by raczej po godzinach pracy.
Imię: Bardzo pospolite Pomógł: 3 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 347 Skąd: Reading,UK
Wysłany: 3 Wrzesień 2007, 13:16
father napisał/a:
Informacje z pierwszej ręki uzyskacie pod numerem telefonu 0118 942 8354 od pani Iwony Rodriguez.
Z tego co wiem, pani Iwona pracuje na codzień w NHS, więc dzwonić trzeba by raczej po godzinach pracy.
Czytamy posty a potem zadajemy pytania. Please.
_________________ "Nie bedzie żadnych udziwnień, my jesteśmy normalni..."
Dajcie sobie spokuj z polska szkola. Bylem dzisiaj i chcialem zapisac corke i wiecie co? poczolem sie jak w polskiej szkole. Niemila atmosfera, corka po wejsciu odrazu powiedziala ze nie chce tam chodzic. No i kosztuje 150 funtow. Nie warto.
Niech bedzie pochwalony Jezus Chrystus. Chcialbym sie dowiedziec kiedy rozpocznie sie sakrament bierzmowania? Niestety nie mieszkam w Reading a pracuje w weekendy i przez to mam problemy z uczestnictwem we mszach swietych i dlatego tu szukam pomocy. Prosze o szybka odp. najlepiej na e-mail. Szczesc Boze.
Na wieki wieków. Amen.
Wtam. Pewnie chodzi o przygotowanie do sakramentu bierzmowania. Termin jeszcze nie jest ustalony, ale zapewne będzie to w dosyć krótkim czasie. O terminie rozpoczęcia przygotowania będzie informacja w ogłoszeniach.
Przygotowania najprawdopodobniej, tak jak do tej pory, będą się odbywały w naszym kościele przy 61 Watlington Street, w Reading, w kolejne niedziele o godzinie ok. 20.00, to jest po zakończeniu Mszy św. wieczornej. Pozdrawiam!
Imię: Emil Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 27 Sty 2007 Posty: 2058 Skąd: Łódź / Reading
Wysłany: 2 Listopad 2007, 12:10
Sprobuj to samo pytanie zadac w CZATOWISKU, poniewaz ten temat sluzy do zadawania pytan ale w kategorii Polski Kosciol.
Poza tym sprobuj nastepnym razem skorzystac z wyszukiwarki na forum ["szukaj" pod banerem] poniewaz byc moze juz ktos inny poruszal ten watek na forum.
Witam!
Ojcze czy bedzie możliwoś spowiedzi świętej tuz przed świętami np w piątek albo czwartek wieczorem? I w jakich godzinach można się wyspowiadać w niedziele.
Nie jestem z Reading .
Witaj! Odkładanie spowiedzi na ostatnią chwilę przed świetami jest dosyć ryzykowne. My spowiadamy mniej więcej pół godziny przed każdą Mszą św. w ciągu tygodnia ale najpóźniej 5-7 minut przed Mszą wychodzimy z konfesjonałów ponieważ musimy przygotować sie do odprawienia Mszy. W niedzielę też zazwyczaj spowiadamy przed Mszą i w miarę możliwości przez jakąś część Mszy, ale niestety zdaża się czasem taki układ zajęć, że w niedzielę bardzo trudno jest nam spowiadać - tak będzie np. w najbliższe dwie niedzielę.
SPOWIEDŹ PRZEDŚWIĄTECZNA w naszej parafii będzie w sobotę 15. grudnia w godzinach 14.30 - 17.00 To najlepsza okazja do spowiedzi przed świętami, będzie wtedy kilku księży, więc obędzie się zapewne bez czekania w kolejkach.
Jeśli wolisz skorzystać ze spowiedzi w Basingstoke, to zamierzamy też tam sie pojawić ze spowiedzią, ale nie wiem jeszcze w jaki dzień. Tak więc do zobaczenia, albo raczej : do usłyszenia
Czy w Srode Popielcowa bedzie Msza wieczorem, zeby osoby pracujace tez mogly uczestniczyc?
-jezeli tak to o ktorej godzinie?
-jezeli nie, to moze namiar na inny RC kosciol w Reading, w ktorym bedzie wieczorem?
xxxMAFxxx, mając 16 lat nie musisz sie tak bardzo śpieszyć z przyjeciem tego sakramentu (są ludzie w wiekszej potrzebie). Zgłos się, jak badzie ogłaszane bierzmowanie w zwykłym trybie, to znaczy jak bedzie biskup w naszej parafii. Być moze bedzie to juz na jesień tego roku, ale nie jestem pewien, śledź ogłoszenia parafialne. Pozdrawiam
Zgłoś się do mnie (ks. Krzysztof) w kosciele po Mszy świetej to porozmawiamy. Doceniam troskę o przyjecie tego sakramentu. A terminem nie przejmuj sie tak bardzo, bo tutaj nie jest tak jak w Polsce, że idzie sie klasami. Pozdrawiam!
Wysłany: 23 Marzec 2008, 22:56
Witam
skoro dział - "zadaj pytanie", myślę, że Przytulas nie wyedytuje...
PYTANIE
A gdybym tak urodził się w centrum Afryki, w środku dżungli, i nie miał pojęcia o tym
całym świecie, nigdy nie słyszał o jakiejkolwiek religii, o jakimkolwiek bogu, o jakichkolwiek przykazaniach czy świętych księgach (de facto napisanych przez człowieka???).
I gdybym nigdy nie zgrzeszył, chociaż nie wiedziałbym, co to grzech.
I gdybym żył według 10 przykazań, nigdy o nich nie słysząc.
I nie znałbym chrześcijaństwa, Kościoła Katolickiego, Boga...
I wtedy umieram.
Czy pójdę do nieba?? Czy będę się smażył w piekle, bo nie wierzyłem......?
_________________ Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczeniem - Oscar Wilde
Witam
skoro dział - "zadaj pytanie", myślę, że Przytulas nie wyedytuje...
PYTANIE
A gdybym tak urodził się w centrum Afryki, w środku dżungli, i nie miał pojęcia o tym
całym świecie, nigdy nie słyszał o jakiejkolwiek religii, o jakimkolwiek bogu, o jakichkolwiek przykazaniach czy świętych księgach (de facto napisanych przez człowieka???).
I gdybym nigdy nie zgrzeszył, chociaż nie wiedziałbym, co to grzech.
I gdybym żył według 10 przykazań, nigdy o nich nie słysząc.
I nie znałbym chrześcijaństwa, Kościoła Katolickiego, Boga...
I wtedy umieram.
Czy pójdę do nieba?? Czy będę się smażył w piekle, bo nie wierzyłem......?
wyraznie ludzie napisali w pismie swietym, ze jak nie bedziesz mial chrztu oraz innych "sakramentow" to bedziesz mial "goraco"..chyba, ze ksiadz zaraz nam napisze "pismo napisane jest symbolami" i takie tam rozne...tak jak kazda religia, tak chrzescijanstwo jest ludzkim obrazem boga, jest tak samo spaczonym obrazem jak judaizm, hinduizm, muzulmanizm-po prostu jest to dzielo ludzkie..Amen
Z Piekła Rodem
Wasz Lucyfer
[ Dodano: 24 Marzec 2008, 14:10 ]
do powyzszego tekstu chcialem tylko dodac, ze bog (dla wierzacych) nie patrzy wcale a wcale na to czy zyd jest obrzezany, czy hindus zjadl mieso krowy, chrzescijanin wypelnial jakies tam koscielne przykazania.
bog patrzy na to jakim sie jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum