Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Najbliższy Kurs Przedmałżeński w polskim kościele w Reading planowany jest w misiącu czerwcu. Dokładnej daty rozpoczęcia jeszcze nie znam. Zainteresowanych proszę o śledzenie ogłoszeń parafialnych.
Tak więc wiem już kiedy będzie najbliższy Kurs Przedmałżeński:
rozpocznie się 8. czerwca 2008 r. o godz. 18.00 w sali przy kościele.
Ostatnio zmieniony przez father 29 Kwiecień 2008, 18:21, w całości zmieniany 1 raz
Chcesz się dowartościować i podnieść rangę swojego forum?
Nie wiem co spowodoawało, że proboszcz postanowił zrobić Kurs w czerwcu. To on zajmuje się w całej rozciągłości sprawami małżeńskimi i związanymi z chrztami. Zapewne wiele osób dopytywało sie o taki Kurs, w końcu lato to dość popularna pora roku, jeśli chodzi o zawieranie ślubów.
BTW, a Ty na jaką porę roku planujesz ślub? Nie chciałbyś latem?
Imię: Emil Pomógł: 2 razy Wiek: 29 Dołączył: 27 Sty 2007 Posty: 2243 Skąd: Łódź / Reading
Wysłany: 22 Kwiecień 2008, 10:34
father napisał/a:
:) Chcesz się dowartościować i podnieść rangę swojego forum?
Rozwaliles mnie
father napisał/a:
:) BTW, a Ty na jaką porę roku planujesz ślub? Nie chciałbyś latem?
Ja nawet nie jestem jeszcze zareczony , slub tak ale w Polsce, jeszcze nie jestesmy pewni czy bedziemy brac koscielny. Sylwia pewnie by chciala isc do oltarza w bialej sukni, mi to generalnie jest obojetne. Problem w tym, ze nie mam bierzmowania do tego dochodza nauki przedmalzenskie, ktore takze by trzeba bylo zrobic, do tego zalatwiaac wszystko w Polsce w kosciele, co jak znam z opowiadan do prostych nie nalezy, wiec koscielny chyba sobie darujemy.
_________________ Ciężko jest być zajebistym, no ale ktoś musi ...
Szacuneczek, Administrator!
Hint 1: Uganiając się za kobietami można stracić kupę forsy, ale jeszcze nikt nie stracił kobiety uganiając się za forsą.
Hint 2: Rozwiązanie problemu głodu i bezrobocia: głodni zjedzą bezrobotnych.
Nie chcę Cię martwić, ale wszystkie te przeszkody są dosyć łatwe do przeskoczenia
Misiek Przytulas napisał/a:
Sylwia pewnie by chciala isc do oltarza w bialej sukni, mi to generalnie jest obojetne
- to akurat rozumiem, że nie zależy Ci na pójściu do ołtarza w białej sukience
A tak poważniej to:
-przy odrobinie dobrej woli z Twojej strony jestem w stanie przygotować Cię do bierzmowania;
-nauki przedmałżeńskie tutaj, to tylko trzy spotkania w trzy kolejne niedziele o g. 18.00
-wszystkie formalności załatwiasz tutaj (po 6 miesiącach mieszkania poza parafią w Polsce traci się przynależność do niej), w Polsce wybierasz sobie tylko kościół, gdzie chcesz mieć śłub i zamawiasz termin
Tak więc musisz chyba sobie wymyśleć jakieś inne wymówki
Największa przeszkoda, to chyba Twoja chęć (niechęć) no i żebyś wiedział po co idziesz do tego ołtarza.
No to powodzenia! Bo teraz chyba Sylwia Ci tak łatwo nie odpuści
witam serdecznie. mam kilka pytan zwiazanych z czerwcowym kursem przedmalzenskim...otoz czy sa jakies wymagania dotyczace przystapienia do tego kursu??? np czy trzeba byc zarejestrowanym parafianinem???? ile kosztuje taki kurs??? czy wystarczy zapisac sie w dniu jego rozpoczecia? za szybka odpowiedz dziekuje
Witaj butterfly27!
Na Kurs nie trzeba sie specjalnie zapisywać, wystarczy przyjść na pierwsze spotkanie - wtedy możesz się zapisać.
Do uczestniczenia w Kursie nie trzeba być zapisanym do parafii, jednak zachecam do tego, ponieważ jeśli ktoś mieszka więcej niż 6 miesięcy poza swoją parafią w Polsce, to automatycznie tracisz przynależność do niej. Jeśli jednocześnie nie zapiszesz się do parafii w Anglii to stawiasz się w takiej sytuacji, że nie będziesz miała nawet gdzie załatwić formalności ślubnych, bo nie należysz do żadnej parafii. Tymczasem te formalności można załatwiać tylko w tej parafii, do której formalnie należysz.
Co do opłat, to bądź łaskawa przeczytać teksty umieszczone przed Twoim postem.
Wysłany: 22 Czerwiec 2008, 17:43
niestety przegapilimy nauki , ktore wlasnie trwaja.... mamy wesele dopiero 25kwietnia wiec mysle ze z naukami mozemy jeszcze poczekac chociaz nie ukrywam ze dobrze juz by bylo je miec..ale martwi mnie bardziej brak bierzmowania mojego przyszlego meza , marzymy o slubie koscielnym wiec bierzmowanie musi byc :-) czy w najblizszym czasie i czy wogole jest na to szansa...?? dziekuje za odpowiedz
Na razie nic nie wiem o ewentualnym bierzmowaniu w naszej parafii. Problem można rozwiązać w ten sposób, że po indywidualnym przygotowaniu do sakramentu bierzmowania, trzeba znaleźć parafię, np. w Londynie, gdzie byłoby bierzmowanie i przyjąć je właśnie tam. Parę razy się już to udało.
W razie co, to proszę się zgłosić do mnie (ks. Krzysztof) w kościele po mszy św., ale dopiero w drugiej połowie lipca.
A kurs przedmałżeński będzie jeszcze zapewne jesienią.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum