Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Wysłany: 18 Luty 2007, 13:09 Książka do poczytania - "Traktat o łuskaniu fasoli"
Dziesięć lat po "Widnokręgu" - nowa wielka powieść Wiesława Myśliwskiego.
Bohater "Traktatu..." w monologu skierowanym do tajemniczego przybysza podczas jednego dnia spędzonego na wspólnym łuskaniu fasoli dokonuje bilansu całego życia.Opisuje traumatyczne przeżycia z czasów wojny, okres młodzieńczych złudzeń i pasji, lata "nauki i wędrówki" , poszukiwanie zarobku na obczyźnie, wreszcie - powrót do kraju.
Misternie skonstruowana, przeplatająca perspektywy czasowe powieść jest próbą przeniknięcia ukrytych sensów ludzkiego losu.
Autor usiłuje odkryć relacje pomiędzy przypadkiem i przeznaczeniem, istnieniem autentycznym i pozornym , zwykłym życiem i szaleństwem.
"Traktat o łuskaniu fasoli" to wielka powieść metafizyczna.Mistrzostwo Myśliwskiego polega na tym, że drążąc TAJEMNICĘ , nie szuka on łatwych rozwiązań ani pocieszenia. Nakazuje ponawiać najważniejsze pytania z odwagą i pełną świadomością, że na wiele z nich nie otrzymamy odpowiedzi.
No to tyle z okładki.....od siebie dodam.....dla mnie bomba
Wspaniała narracja, książka wymagająca od czytelnika uwagi....cóż więcej wymagać
Książkę wydał ZNAK w 2006 roku , cena w zależności od sklepu to 32-37 PLN
_________________ I never said I wanted to be God's disciple
I'll never be the one to blindly follow ....
dziekuje za propozycje bardzo chetnie poszukam i przeczytam, mam pytanie, slyszalam ze jest tu w Reading polska biblioteka..czy to prawda?jak tak to gdzie jest i jak z niej, ze tak powiem korzystac? Pozdrawiam
_________________ "...Tam gdzie sie kocha, nigdy nie zapada noc.."
oo bardzo chetnie ja mam np kryminal Chmielewskiej "Kretka blada" lub A. Christie oraz wedlug mnie rewelacyjny George Orwell "rok 1984" opisuje inwigilacje ludnosci cos na zasadzie big brothera- Polecam
_________________ "...Tam gdzie sie kocha, nigdy nie zapada noc.."
Polskiej biblioteki jako takiej nie widzialem, wiem jedynie ze maja dosc spory wybor polskich ksiazek w bibliotece glownej w Reading.
Ja tam jednak wole posiadac wlasne zbiory, a tutaj okazji do tego nie brakuje, szczegolnie ze maja tu piekna instytucje pt: Oxfam. Juz nie raz wydalem tam grube pieniadze.
Charity Shop. Nie pamietam jak nazywaja sie ulice, ale przystanek autobusow 6, 5, 4 zwany Market Place miesci sie praktycznie kolo niego. Ksiazki sa dosc tanie wiec mozna szybko powiekszyc swoje zbiory.
Wiek: 26 Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 134 Skąd: colchester
Wysłany: 19 Marzec 2007, 13:50
na pewno maja polskie ksiazki, nie bylem bo nie jestem w reading dlugo, ale bylem w miejszych miejscowosciach gdzie maja polskie ksiazki, a pozatym mozna zamowic w zbiorach i przysla wtedy polskie ksiazki z innych miejscowosci
z te fasola to jakis dziwny tytul :-)
ale przeczytalbym sobie :-)
rok 1984 tez bym przeczytal, ostatnio widzialem film, podobal mi sie, lubie tego rodzaju wizje przyszlosci
Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 581 Skąd: Kraków
Wysłany: 1 Kwiecień 2007, 11:14
naprawde polecam ksiazki ericha Emanuela schmitta, cos niesamowitego, gosc jest genialny, potrafi niesamowice grac na emocjach czytelnika, zmuszac do intro,retrospekcji! z jego ksiazek polecam:
Oskar i pani Roza - ksiazke przeczytalem siedzac w kawiarni, nawet kawy nie wypilem tak mnie wciagnela!
Ewangelia wg pilata - rowniez swietna
Dziecko Noego - koniecznie przeczytajcie
pozostale pozycje to:
Pan ibrachim i kwiaty koranu
male zbrodnie malzenskie
i ostatnio cos nowego sie ukazalo ale tego juz nie zdazylem kupic i przeczytac
tak czy owak ksiazki tego goscia trzeba przeczytac koniecznie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum