Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ.
Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Strona Główna
 Portal  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album  Chat  Download
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Misiek Przytulas
25 Grudzień 2007, 12:33
uwazajcie na ryanair !!
Autor Wiadomość
mjuriel 

Wysłany: 25 Grudzień 2007, 12:24   uwazajcie na ryanair !!

witam serdecznie
tegoroczne swieta chcialam spedzic z rodzina i dlatego tez zamowilam sobie jeden z tanszych biletow na srtonce ryanair.com na dzien 24 grudnia z Bristolu do Rzeszowa, gdzie samolot mial wystartowac o godzinie 17 50...
na lotnisku bylam na czas, jednak okazalo sie ze jestem jedna z trzech osob, ktorych ryanair nie powiadomil o wczesniejszym odlocie samolotu, a mianowicie o godzinie 12 czy 13 po poludniu... mozecie sobie tylko wyobrazic jak wygladaly nasze pierwsze reakcje na ta wiadomosc... po czym pani z ryanair powiadomila mnie ze zgadzajac sie na warunki umowy ryanair zgadzam sie rowniez i na to ze bede sama dzwonic do ryanair i dowiadywac sie czy samolot na pewno odlatujew tym dniu i o tej godzinie ktora mialam na poczatkowej rezerwacji...poza tym ryanair podobno wysylal do wszystkich maile z informacja o przesunieciu godny odlotu, jednak do mnie i do pozostalych 2 osob ten mail nie dotarl, przebukowalam bilet na czwartek na szczescie bez zadnej dodatkowej oplaty i niestety w domu bede juz po swietach...
dlatego tez ostrzegam wszystkich korzystajacych z tyc linii lotniczych sprawdzajcie na wszystkie sposoby date i godzine rezerwacji bo potem nic nie da sie niestety zrobic...

Misiek Przytulas 

Imię: Emil
Wysłany: 25 Grudzień 2007, 12:46   

Mi kiedys tez lot zmienili ale maila dostalem...

Bardzo istotna sprawa jest to gdzie sie ma konto pocztowe, niektore skrzynki emailowe sa poprostu za bardzo zabezpieczone i traktuja niektore wiadomosci jako spam (niechciana poczte). Jedna z takich skrzynek jest gazeta.pl, ktorej niepolecam [aczkolwiek nigdy nie mialem tam konta] sprawdza ona czy wiadomosc jak i serwer smtp [serwer smtp sluzy do wysylki poczty] jest w tej samej domenie czyli tlumaczac to na prosty jezyk adres email i adres serwera smtp, musi miec w koncówce adresu to samo np. ktos@email.com i smtp.email.com. Sa jednak przypadki gdzie nie mozna uzyc adresu smtp przydzielonego do skrzynki, taki przypadek mam ja. Dostawca uslug internetowych MyNow pozwala wysylac poczte tylko przez ich smtp, a w tym przypadku adres emailowy i adres serwera smtp, rozni sie co dla niektorych kont pocztowych jest traktowane jako spam i automatycznie odrzucane przez serwer, to jest tylko jedna z wielu mozliwych opcji niedostarczenia maila...

Druga sprawa jest to, ze tam nie siedzi pani Zdzisia, ktora jesli sie zmieni godzina odlotu to wysyla maile do wszystkich, jest to proces zautomatyzowany i nie ma mozliwosci ominiecia Ciebie. Obstawiam wiec ze wina lezy po stronie waszych skrzynek emailowych i firm u ktorych te skrzynki macie. Jednak firma taka jak Ryanair powinna byc na tyle zabezpieczone, ze gdy program wysylajacy maile zglasza blad serwera na ktorym macie konto, powinni wtedy sami poinformowac telefonicznie...

Hint 1: Uganiając się za kobietami można stracić kupę forsy, ale jeszcze nikt nie stracił kobiety uganiając się za forsą.

Hint 2: Rozwiązanie problemu głodu i bezrobocia: głodni zjedzą bezrobotnych.

E-mail: admin@reading.net.pl | GG: 181 535 | Mobile: 07902 738 879

mkaminski100 

Wysłany: 28 Styczeń 2008, 16:49   

Kolejna osoba zadowolona z RyanAir...znam osobe ktora miala podobny przypadek w BA i tego dnia otrzymal telefon, ze samolot jest przesuniety bo jakos sprawdzili, ze nie odczytal wiadomosci. Ta firma pod tym wzgledem akurat mnie nie dziwi i jak do tej pory nie latalem u nich.
Pomijam fakt, ze kiedys (moze i teraz) dawali na pokladzie broszurki dla Polakow ktore ucza, ze jak sie ziewa to sie zakrywa dlonia usta, jak puszcza gazy to w ustronnym miejscu a jak sie "wymsknie" to sie przeprasza...Jak mi kolezanka to pokazala to poczulem sie jak obywatel trzeciego swiata.

kuh 

Wysłany: 28 Styczeń 2008, 17:23   

Misiek Przytulas napisał/a:
sprawdza ona czy wiadomosc jak i serwer smtp [serwer smtp sluzy do wysylki poczty] jest w tej samej domenie czyli tlumaczac to na prosty jezyk adres email i adres serwera smtp, musi miec w koncówce adresu to samo np. ktos@email.com i smtp.email.com. Sa jednak przypadki gdzie nie mozna uzyc adresu smtp przydzielonego do skrzynki, taki przypadek mam ja.

To nie do konca tak dziala, ale jestes blisko. Zgaduje, ze chodzi ci miedzy innymi o SPF (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sender_Policy_Framework)

Misiek Przytulas napisał/a:

Dostawca uslug internetowych MyNow pozwala wysylac poczte tylko przez ich smtp, a w tym przypadku adres emailowy i adres serwera smtp, rozni sie co dla niektorych kont pocztowych jest traktowane jako spam i automatycznie odrzucane przez serwer, to jest tylko jedna z wielu mozliwych opcji niedostarczenia maila...

A to dlatego, ze operator nie chce, aby jego klienci (przede wszystkim ci, z zawirusowanymi komputerami - zombie) wysylali spam do innych serwerow SMTP bezposrednio ;-)

Sorry, ze tak poza tematem ;-)

Misiek Przytulas 

Imię: Emil
Wysłany: 28 Styczeń 2008, 23:59   

kuh napisał/a:
Sorry, ze tak poza tematem ;-)

Spoko, nastepnym razem, specjalnie dla Ciebie, beda sie znajdowaly w kazdym postcie przypisy do zrodel dla bardziej zaawansowanych uzytownikow :)

Hint 1: Uganiając się za kobietami można stracić kupę forsy, ale jeszcze nikt nie stracił kobiety uganiając się za forsą.

Hint 2: Rozwiązanie problemu głodu i bezrobocia: głodni zjedzą bezrobotnych.

E-mail: admin@reading.net.pl | GG: 181 535 | Mobile: 07902 738 879

kuh 

Wysłany: 29 Styczeń 2008, 08:43   

Nie trzeba Misiu, dopoki posty nie mijaja sie (znacznie) z prawda ;-)

Odpowiedz do tematu