Aby w pełni korzystać z zawartości forum należy się zarejestrować, można to zrobić za darmo TUTAJ. Ten aplet jest widoczny tylko dla niezarejestrowanych użytkowników! Problem z rejestracja? Napisz na gadu: 181535.
Wysłany: 2 Maj 2008, 23:53 Fawley Court - Zielone Swiatki w Anglii
Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze tego posta ale moze czesc ludzi wie a moze czesc nie wie ale w miejscowosci Fawley Court - niedaleko Henley on Thames co roku organizowane sa Zielone Swiatki przez Ksiezy Marianow. Na czym to polega ?? 2 lata temu bylo tam jeszcze muzeum Polskie ktore mozna bylo zwiedzac. W ubieglym roku nieststy juz nie bo zostalo czesciowo lub w calosci przeniesione do Lichenia. W kazdym badz razie do tej miejscowosci zjezdza cala polonia z anglii - ta nowa i ta starsza osiadla po II wojnie swiatowej. Nie wiem dokladnie kiedy wypadaja zielone swiatki w tym roku ale generalnie polecam wypad do Fawley Court. Moze zbyt wczesnie o tym pisze ale mysle ze lepiej wczesniej by ludziska ktorzy maja pracowac w tym dniu zabukowali sobie wolne. Poza masza sw ktora sie tam odbywa na wolnym powietrzu mozna tez pojesc swojskie polskie jadlo no i przy okazji posluchac starej poloni czasami ciekawie opowiadaja a poze tym mozna spotkac ciekawych ludzi. Jak by ktos mial problem jak tam trafic to niech napisze a ja mniej wiecej wytlumacze jak sie tam dostac
"Posiadłość Fawley Court pod Londynem od 1953 roku jest siedzibą zgromadzenia księży marianów. Do 1986 roku prowadzili oni tam szkołę dla chłopców, przy której funkcjonowało muzeum. Jego początkiem była część przedwojennej, warszawskiej, kolekcji księdza Józefa Jarzębowskiego. Po zamknięciu szkoły, w Fawley Court pozostało muzeum, biblioteka, dom zakonny marianów a także ośrodek rekolekcyjny."
[ Dodano: 5 Maj 2008, 00:40 ]
a moze wiecej by nas pojechalo ??
_________________ Michael: Zrobiłem coś dla ciebie.
To popielniczka.
Sara: Nie palę
Michael: Tak, wiem...
Ale pozwalają robić tylko takie, albo biżuterię.
A chyba nie lubisz biżuterii z makaronu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum